رنگ ها یکی از اصلی ترین بخش های موجود در ترکیب بندی یک عکس به شمار آورده می شوند. یک عکاس حرفه ای می بایست اصول استفاده درست از رنگ ها در تصاویر را بداند تا بتواند عکس های فوق العاده ای ثبت کند. در این بخش با ما همراه باشید تا نکات مهم استفاده از رنگ های مکمل در عکاسی را یاد بگیرید.
استفاده از رنگ های مکمل در عکاسی
رنگ احتمالا بصریترین مفهوم موجود است و به همین خاطر در طول زمان روشهای مختلفی برای نشان دادن روابط رنگها ایجاد شده است. یکی از روشهایی که در ذهن خیلی از افراد وجود دارد چرخ رنگ است و از آنجایی که این چرخ ابزار خیلی خوبی برای پیدا کردن رنگهای مکمل است، ما نیز در این مقاله روی همین موضوع تمرکز خواهیم کرد.
همانطور که میبینید رنگها به شکل یک چرخ دور هم قرار گرفتهاند و میتوانید پیشرفت رنگها را از رنگهای گرم تا رنگهای سرد مشاهده کنید. روی این چرخ سه عدد رنگ وجود دارد که نمیتوانید با ترکیب رنگهای دیگر آنها را ایجاد کنید. این سه رنگ رنگهای اصلی ما هستند و از آنجا که چرخ رنگ ما یک چرخ کاهشی است این سه رنگ عبارتند از قرمز، آبی و زرد. زمانی که شما دو رنگ اصلی را مخلوط میکنید به یک رنگ ثانویه میرسید. در اینجا رنگهای ثانویه ما عبارتند از بنفش، سبر و نارنجی. با ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ ثانویه ما به رنگهای ثالث میرسیم.
خیلی از مردم از این نقطه به بعد سردرگم خواهند شد اما درک این موضوع خیلی ساده است و فقط کافیست با خط فاصله رنگهای ترکیب شده را از هم جدا کنید. برای این کار با رنگ اصلی شروع خواهیم کرد. برای مثال با ترکیب رنگهای قرمز و نارنجی ما رنگ قرمز-نارنجی را خواهید داشت و با ترکیب رنگهای آبی و سبز ما به رنگ آبی-سبز میرسیم. زمانی که در حال برنامهریزی یک عکس هستید برای مدتی فراتر از تنظیمات فنی فکر کنید. میخواهید چه احساسی را منتقل کنید؟ آیا قصد دارید احساس آرامش را به مخاطب انتقال دهید؟ یا هدفی که در ذهن دارید ایجاد تنش است؟ آیا عنصر خاصی در صحنه وجود دارد که بخواهید برجستهتر از بقیه باشد؟
رنگهای تصویر به شما کمک میکنند این داستانها را بازگو کنید.
در صورتی که از قبل برای یک پروژه عکاسی بزرگ برنامهریزی میکنید میتوانید با تهیهی یک برد احساسات از تمام پتانسیل این ایده استفاده کنید. از یک ابزار فروشی کارتهای نمونهی رنگ تهیه کنید و ترکیبهای رنگی مختلف را در کنار هم قرار دهید. تصاویر دیگری که از این ترکیبهای رنگی استفاده کردهاند را پیدا کنید و نحوهی استفادهی عکاس آنها از این رنگها را بررسی و یادداشت کنید.
سپس در مورد روشهای استفاده از این رنگها در عکسهای خودتان با دیگر اعضای گروه همفکری کنید.
همیشه به یاد داشته باشید که رنگها نسبی هستند. به همین خاطر است که ما توجه زیادی به این اینکه رنگها نسبت به هم باید در کجا قرار بگیرند میکنیم. زمان روز، تنظیمات وایت بالانس دوربین و دیگر موارد مربوط به نور تاثیر زیادی روی موفقیت ترکیب رنگی شما دارد. در صورتی که دقت رنگ برای ترکیب رنگهای مکمل شما مهم است ابتدا یک عکس تست بگیرید و بررسی کنید که چه زمانی از روز و/یا چه تنظیماتی باعث خواهد شد شما به نتایج مناسب دست یابید. نگاهی به تصاویر زیر بیاندازید تا متوجه شوید که عکاسهای دیگر چگونه از رنگ های مکمل در عکاسی استفاده کردهاند.