اگر سیستم شما کند است یا هنگ کرده، میتوانید ریست فکتوری کنید. بازنشانی تنظیمات سیستم ویندوز به تنظیمات اولیه، که به تنظیمات کارخانه مصطلح شده، کار بسیار سادهای است. در این بخش با ما همراه باشید تا نحوه ریست ویندوز را یاد بگیرید.
ریست ویندوز
استفاده از گزینه داخلی ریست فکتوری ویندوز 10
اگر ویندوز 10 شما خوب کار میکند و خیلی مشکل ساز نشده، میتوانید با ابزارهای Refresh ویندوز یا بروز رسانی برنامهها مشکل را حل کنید. اما اگر کندی لپ تاپ یا کامپیوترتان اعصاب خرد کن شده است. و اخطارهای عجیب غریبی دریافت میکنید بهتر است به فکر ریست فکتوری ویندوز 10 باشید.
قبلا نحوه ریست کردن ویندوز 10 زمانی فرآیندی ناخوشایند و ناجور بود، اما مایکروسافت در ویندوز 8 راهی بسیار آسانتر را برای این کار معرفی کرد. همچنین این روش را در ویندوز 10 نیز گنجانده است. در واقع به نحوی توانست مشکل ریست فکتوری نشدن ویندوز 10 را حل کند. این روش یکی از بهترین راهها برای ریست کردن ریست فکتوری ویندوز کامپیوتر برای بیشتر کاربران است. برای آشنایی با نحوه برگرداندن ویندوز 10 به تنظیمات کارخانه ای در ادامه با ما همراه باشید.
برای ریست کردن ویندوز ۱۰ کافی است به منو بروید و سپس روی تنظیمات کلیک کنید. برای دسترسی به آن، به مسیر Settings > Update & Security > Recovery بروید. تیتری با مضمون Reset this PC خواهید دید؛ بر روی دکمه Get started که در زیر این تیتر قرار دارد کلیک کنید.
نگه داری یا حذف فایل ها؟
با زدن دکمه get started شما دو گزینه برای انتخاب در اختیار خواهید داشت: Keep my files یا Remove everything. اولین گزینه تنظیمات شما را به حالت پیش فرض کارخانه برمیگرداند و همه اپلیکیشنهای شما را حذف میکند (مثل مرورگرها، مایکروسافت آفیس و بازیها)، اما اطلاعات شما را حفظ میکند. در واقع گزینه اول یک روش ریست ویندوز 10 بدون حذف برنامهها است. با دومین گزینه درواقع ریست کردن کامپیوتر را انجام دادهاید و همانطور که از نامش مشخص است، همه چیز را حذف میکند (اپلیکیشنها، بازیها، اطلاعات و فایلها) و به تنظیمات پیش فرض کارخانهای برمیگرداند.
اگرچه گزینه Keep my files اطلاعاتتان را حفظ میکند، اما بهتر است که قبل از استفاده از آن و ریست کردن ویندوز 10 ،بکاپی تهیه کنید تا در صورتی که اشتباهی رخ داد قادر به بازگردانی اطلاعات خود باشید.
اگر Remove everything را انتخاب کردید، ویندوز از شما میپرسد که آیا میخواهید درایو را پاک کنید یا فقط میخواهید فایلهایتان را حذف کنید. انتخاب Remove files and clean the drive به صورت ایمن، درایو را پاک میکند، پس این کار برای بازگردانی اطلاعات، سختتر است (این فرآیند کمی زمانبر است). اگر به هر دلیلی میخواهید از شر کامپیوترتان خلاص شوید، بهتر است که این گزینه را انتخاب کنید. اگر میخواهید کامپیوترتان را نگه دارید Just remove my files گزینه مناسبی است.
وگرنه، اگر گزینه Keep my files را انتخاب کنید، لیستی از اپلیکیشنهایی را خواهید دید که بعد از ریست کردن ویندوز 10 حذف میشوند. ویندوز این را برای شما در دسکتاپتان (میزکارتان) ذخیره خواهد کرد و بعد از ریست میتوانید به خاطر بیاورید که به چه چیزهایی برای نصب مجدد نیاز دارید.
استفاده از گزینه Fresh Start در ویندوز 10
در به روز رسانی Creators Update ویندوز 10، مایکروسافت گزینه جدیدی را به ریست کردن ویندوز 10 اضافه کرد. این گزینه بسیار شبیه به گزینه بالاست. اما تفاوتهای کوچکی نیز دارد که باعث میشود ارزش یک بار نگاه کردن را داشته باشد.
در صفحه Settings > Update & Security > Recovery ، بر روی لینکی که دارای نوشته Learn how to start fresh with a clean installation of Windows (بیاموزیم که چطور شروعی تازه با یک نصب تمیز ویندوز داشته باشیم) در پایین صفحه قرار دارد کلیک کنید. با کلیک بر روی این لینک پنجره Windows Defender Security Center با گزینه شروع تازه (Fresh Start) باز خواهد شد. بر روی Get started کلیک کنید تا فرآیند شروع شود.
گزینه های پیشرفته ریست کردن ویندوز 10
در حالی که سه روش بالا کار بسیاری از کاربران برای ریکاوری ویندوز 10 را راه میاندازد. اگر علاقمند هستید تعدادی روش پیشرفته نیز برای ریست کردن ویندوز وجود دارد.
یک از این روشها، استفاده از فایل ایمیج (Image) سیستم بوده که شامل وضعیت کاملی از یک سیستم است. اگر از نصب ویندوزتان در حالت تمیز یک فایل ایمیج ساختهاید، میتوانید آن را از منوی Advanced Startup بازگردانید. برای دسترسی به این قسمت به مسیر Settings > Update & Security > Recovery در زیر بخش Advanced startup بروید. در غیر این صورت، ممکن است قادر به بوت کردن به بایوس (BIOS) و دسترسی مستقیم به پارتیشن ریکاوری در هارد دیسکتان باشید. البته اگر سازنده کامپیوترتان این امکان را قرار داده باشد. با این حال، اگر با این روش ریست فکتوری میکنید، تمام نرم افزارهای اضافه را مجدداً نصب خواهید کرد که ایده آل نیست.
همچنین شما میتوانید با تایپ Create a recovery drive در منوی استارت، به ابزاری دسترسی یابید که به شما اجازه میدهد به صورت کاملاً دلخواه، درایو ریکاوری خود را بسازید. با این حال، این روش نیازمند فضای مناسبی در هارد دیسک است و باید قبل از اینکه به مشکلی برخورد کنید، آن را انجام دهید.