این روزها به حجم خبرهای مربوط به نسل پنجم شبکه تلفن همراه یا اینترنت 5G تا حد زیادی افزوده شده است؛ اینترنت نسل پنج در برخی از کشورها عملیاتی شده و سایر کشورها در حال انجام آماده سازی های لازمه هستند. ایران نیز جزوه دسته دوم قرار دارد. به تازگی خبری مبنی بر راه اندازی شبکه 5G با سرعت ۱.۵ گیگابیت بر ثانیه در ساختمان ایرانسل منتشر شده است که در این بخش به بررسی آن می پردازیم.
راه اندازی شبکه 5G با سرعت ۱.۵ گیگابیت بر ثانیه در ساختمان ایرانسل
در هفته گذشته اولین سایت 5G با همکاری وزارت ارتباطات و ایرانسل در پژوهشگاه رونمایی شد. مدیرعامل ایرانسل در آغاز این مراسم به توجه ایرانسل برای توسعه نسل پنجم ارتباط سیار از سالها پیش پرداخت و گفت:
«در شهریورماه ۹۶ اولین پایلوت تست 5G در کشور با حضور وزیر ارتباطات در مجموعه ساختمان مرکزی ایرانسل راهاندازی شد و یک تست اولیه انجام شد. همان روز مقدمه برنامه ریزی ایرانسل برای توسعه فناوری جدید شروع شد و در طول چند سال ایرانسل برنامه ریزی گسترده انجام داد.»
به گفته «بیژن عباسی آرند» فناوری نسل پنجم صرفا یک تغییر نسل در حوزه ارتباطات نیست و متخصصین امر سه ویژگی اصلی در تعریف فناوری نسل ۵ پیش بینی کردهاند که هر کدام آن راس تشکیل یک مثلث تکنولوژی است:
- پهنای باند زیاد که مشترک میتواند یک سرعت بسیار بالاتری را نسبت به نسل قبل در استفاده اینترنت به دست بیاورد و یک تجربه به مراتب بهتری را نسبت به فورجی در سرعت و ارتباط خواهند اشت
- قابلیت اتصال انبوه Massive Connectivity که زیرساخت لازم برای شهر و خانه هوشمند را فراهم میسازد.
- بحث پایداری بالا و تاخیر خیلی کم نیز با فایوجی به وجود خواهد آمد که در مباحثی چون سلامت از راه دور و گیم کاربرد خواهد داشت.
عباسی باور دارد که نسل ۵ تفاوتهای جدی با نسل قبل خواهد داشت و تجربیات دنیا این مساله را ثابت میکند و قابلیتهای آن در خدمت توسعه اقتصاد کشور به کار خواهد آمد: «سهم اقتصاد دیجیتال قریب به ۶.۵ درصد است و سالانه یک درصد به آن اضافه میشد اما با به کارگیری این فناوری، سهم اقتصاد دیجیتال بیشتر خواهد شد و شتاب سریعتری نیز خواهد گرفت.»
مدیرعامل ایرانسل تاکید دارد که ایرانسل صرفا به دنبال آوردن تکنولوژی به کشور نیست: «باور داریم که این فناوریها میتواند برای شرکتهای دانش بنیان داخل کشور کمک حال باشند. همین امروز شرکتی که مودم نسل ۴ را در ایران بومی کرد؛ بومی سازی مودم نسل ۵ را آغاز کرده است و مدلهای اولیه آن نیز امروز رونمایی خواهد شد و امیدواریم دیگر سختافزارها را نیز در چرخه تولید بومی قرار دهیم.»
عباسی میگوید سایر موضوعات مربوط به حوزه 5G همچون اینترنت اشیا نیز توسط ایرانسل پیگیری میشود و این اپراتور قصد دارد به تمامی ظرفیتها و زوایای نسل پنجم ارتباطی سیار بپردازد و نه فقط عرضه آن. در ادامه این مراسم تست سرعت 5G توسط کارشناسان فنی این اپراتور انجام شد و آنها توانستند در حضور اهالی رسانه به سرعت بالای ۱.۵ گیگابیت بر ثانیه برسند؛ سرعتی که به گفته مدیرعامل ایرانسل در تستهای بعدی احتمالا به دو برابر هم برسد.